Професионална оријентација

Драги ученици, док учите и радите задатке на крају вашег основног образовања, сигурно размишљате и о томе куда даље, односно које занимање одабрати и коју средњу школу уписати. Међу вама сигурно има оних који су ту одлуку већ донели и немају потребе сада да о томе размишљају али сигурно има и  доста оних који су неодлучни или несигурни у свој избор.  Због проглашења ванредног стања у нашој земљи услед појаве коронавируса, многе активности везане за представљање и упознавање средњих школа (сајмови образовања, отворена врата школе) су за сада одложене. Самим тим, морате да пронађете друге изворе информација који ће вам помоћи у доношењу одлука.

Предлажемо вам да, како бисте лакше донели или потврдили одлуку:

  • Посетите веб сајт школа које вас занимају како бисте добили више информација о смеровима које нуде, условима уписа и сл. Уколико имате додатна питања, а не проналазите информације на сајту, увек се школи која вас интересује може обратити путем мејла за додатне информације.
  •  Саслушате искуства другова/другарица који већ похађају средњу школу али имајте у виду да је свако искуство и доживљај индивидуалан и пристрасан.
  •  Потражите у ближој околини људе који су завршили средњу школу која вас занима или се баве занимањем које вам је интересантно и пробајте да сазнате више од њих, наравно путем телефона. Узмите у обзир предности и мане тог занимања/средње школе и пробајте себе да замислите како се тиме бавите (да ли би вам одговарало или не, шта би вам био најтежи део, због чега бисте били задовољни).
  •  Питате укућане/блиске другове и другарице да вам предложе неко занимање и образложе због чега. Обратите пажњу да ли су предлози у складу са вашим интересовањима(да ли је то нека област која те занима и која те привлачи, из које желиш да научиш нове ствари), способностима (да ли тај посао захтева неке посебне способности или специфичне здравствене услове, ако је економија у питању да ли се добро сналазиш у раду са бројевима) и особинама личности (да ли би могао да се бавиш послом који захтева смиреност, стрпљење, толеранцију нпр).
  •  Пробајте  на папиру да представите занимање које вам се допада, његове предности, могућности, мане, потребне услове… Ово ће вам помоћи да стекнете  реалнију слику о њему.

Корисне информације, савете и могућност да попуниш интерактивни упитник у вези твојих професионалних интересовања, способности и особина личности, можеш пронаћи на сајту  http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/  посебно креираном за ученике основних школа од стране Националне службе за запошљавање.

 Пуно успеха у потрази за будућим занимањем!    

                                 СРЕЋНО!!!              

                                               Педагошко –психолошка  служба